Sølvsmykker blir mørke med tiden, de oksiderer. Ved å oppbevare smykkene dine i plast, enten i små poser med zip-lås eller en plasteske, kan du forsinke prosessen og smykkene holder seg fine lenger før du må pusse de.
Et godt tips (og en gratis reklame for Åhlens): boksene på bildet er supre til oppbevaring av sølvsmykker og finnes i mange forskjellige størrelser. Jeg bruker de til oppbevaring av alle smykkene jeg lager og jeg har en eske stående på badet hjemme, med mine sølvsmykker.
Skal du rengjøre smykker i sølv og gull kan du i første omgang vaske de i lunkent vann med såpe og en myk børste, for eksempel en babytannbørste. De må skylles og tørkes godt.
Har smykkene allerede oksidert, kan det være nødvendig å bruke en pusseklut som er innsatt med pussemiddel for smykker i edle metaller. Slike pussekluter er ofte nok til å få smykket til å skinne igjen.
Det finnes også ulike væsker man kan dyppe smykkene i. Disse kan være svært effektive, men må brukes med varsomhet, da enkelte av de kan være veldig giftige. I tillegg er noen av de så sterke at de kan ødelegge enkelte overflater, som for eksempel epoxy’en som jeg bruker på flere av planetene. Det er derfor viktig å undersøke hva som kan dyppes i rensevæsken før man bruker den. Bruker man rensevæsker må man skylle smykkene godt i vann etterpå, slik at det ikke ligger væske igjen i kroker av smykket. Blir det liggende rensevæske i smykket, vil den kunne fortsette å virke og på sikt ødelegge smykket ditt.