«Life is too short to wear mass-produced jewelry». Eller på godt norsk, livet er for kort til å bruke masseproduserte smykker. Selv om dette er mer et morsomt utsagn enn en ubrytelig leveregel for meg (jeg har faktisk mange smykker som ikke er håndlaget), så er jeg veldig glad i håndverk og tanken på at det ligger flere arbeidstimer og personlig omtanke bak en gjenstand.
Det kan være vanskelig å vise verdien av ting som er håndlaget og særlig hvor mye arbeid som kreves. Jeg tror dette i stor grad gjelder for gullsmeder og andre som lager smykker. Smykker er luksusgjenstander og de er gjerne ikke så store. Jeg mistenker at folk ikke reagerer på samme måte om de får en regning fra en rørlegger eller en elektriker på et par tusen kroner, som når de får tilsvarende reparasjonsregning fra en gullsmed. Vi smykkemakere må derfor bli flinkere til å vise verdien av godt håndverk og særlig hvor mye arbeid som faktisk kreves for å skape noe. Ingen forventer at gullsmeden skal jobbe gratis, men for mange er det vanskelig å forestille seg hvilke arbeidsoppgaver og hvor mye tid som går med for å lage eller reparere en gjenstand eller smykke.
Jeg lager noen små enkle øredobber som jeg har kalt mini-planeter. De passer til alt og er blitt veldig populære nettopp av den grunn. Prisen for disse er 660 kr for paret, inkludert 25% mva. Jeg skulle fortelle en venninne hvordan jeg lager de og ble selv overrasket over hvor mange små oppgaver som må gjennomføres for å lage øredobbene. Dette inspirerte meg til å beskrive en arbeidsprosess, eksempelvis når jeg lager mini-planeter.
Jeg starter med en hel sølvplate og slår ut små rondeller (runde plater). Så må baksiden av hver rondell stemples med ansvarsmerke og finhetsmerke som viser at dette er 925s. Sølvplatene eller rondellene bukkes gradvis til små skåler ved å bruke spesielle verktøy som former metallet når man slår på det til man har fått den fasong man ønsker. Det blir noen slag per øredobb, før den har fått den ferdige fordypningen jeg vil ha.
Øredobben må jo ha en stift og denne loddes på baksiden før øredobbene legges i syre. Så må innsiden og kanten av «skålene» pusses med ulike verktøy fra grov til fin. Så renses øredobbene. Neste steg avhenger av hvilken farge mini-planetene skal ha. De hvite varmebehandles forsiktig med loddepistolen og legges i syre gjentatte ganger, til de får den fine hvite overflaten. Da er øredobbene klare til å få pusset baksiden, for den skal jo være blank, ikke hvit. Kantene poleres forsiktig. Her gjelder det å ikke komme bort i innsiden av øredobben, for da må de varmebehandles på nytt. (Det har nok skjedd et par ganger.) Til slutt er det tid for å legge på epoxy. Den blanke epoxyen blandes under god ventilasjon og med riktig verneutstyr før jeg legger et tynt lag på forsidens overflate. Dette skal beskytte den skjøre hvite overflaten som minner litt om perlemor i farge. Så står øredobbene på benken min og tørker i 24 timer før jeg renser de en siste gang.
Voilà! Fini!